Wat voor een Europa willen we?

Maar wat voor een Europa willen we?
Willen wij het huidige neoliberale Europa, waar het vrije verkeer van goederen, diensten en kapitaal voorop staat? We hebben gezien waar dit toe leidt. Een kleine groep - vooral in de top van de banken en grote bedrijven - heeft zich enorm kunnen verrijken. Voor hen was het neoliberale Europa een zegen. De gewone mensen moeten nu het gelag betalen.
Van het streven naar winst, steeds meer winst, is ook het milieu de dupe geworden. De opwarming van de aarde dreigt tot een enorme ramp te leiden, met name voor kwetsbare mensen in arme landen. Europa is samen met de Verenigde Staten de grootste uitstoter van broeikasgassen. In plaats van zo snel mogelijk om te schakelen naar duurzame energiebronnen en programma's voor energiebesparing, wordt in Europa de auto-industrie met miljarden gesteund. Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in goed, goedkoop en milieuvriendelijk openbaar vervoer. Het vliegverkeer kan in Europa nog steeds gebruik maken van belastingvrije brandstof. De luchtvaart en de oliemaatschappijen varen er wel bij. Het milieu gaat er door naar de knoppen.

Wat voor een Europa willen we? Een Europa met een landbouwpolitiek gericht op steeds meer en steeds grootschaliger produceren? Een Europa dat alles doet om haar producten te exporteren en daarvoor kleine producenten in de arme landen - via exportsubsidies en 'vrijhandelsverdragen' - de nek om draait?

Wat voor een Europa willen we? Willen we het huidige ondemocratische Europa, waar een kleine elite de dienst uit maakt? Waar wij ons één keer in een referendum uit hebben mogen spreken over de toekomst van Europa om daarna te zien hoe de uitslag werd genegeerd, en verkiezingsbeloften werden gebroken? Is dat het Europa dat we willen?

Of willen we een Europa waar het niet draait om de winst, maar om de mensen en het milieu? Een Europa dat er niet naar streeft het meest competitieve werelddeel te zijn, maar het meest sociale en solidaire? Een Europa waar de gelijkwaardigheid van alle mensen werkelijkheid is en niet een dode letter? Een Europa dat zich openstelt voor de rest van de wereld en waar andere culturen niet als een bedreiging, maar als een verrijking worden gezien? Een Europa dat niet de oorlog tegen de terreur, maar de oorlog tegen armoede en uitsluiting centraal stelt? Een Europa waar de burgers uiteindelijk het laatste woord hebben? Een democratisch en transparant Europa?

Als we dat willen, kunnen we niet volstaan met het eens in de zoveel jaar onze stem uit te brengen bij de verkiezingen. Als we dat willen, zullen we actief moeten worden. Ons moeten verzetten tegen het huidige Europa en inzetten voor een ander Europa.

Dit is een van de artikelen uit de krant Hoezo Europa, krant voor iedereen die zich afvraagt wat we aanmoeten met Europa. De hele krant is http://andereuropa.org/joomla/images/stories/HoezoEuropaKrant09.pdf"target=new>hier te downloaden. De krant is in alle openbare bibliotheken van Nederland gratis verkrijgbaar. Voor meer exemplaren om te verspreiden mail naar info@andereuropa.org met als onderwerp 'bestelling krant' en in het tekstvak duidelijk uw naam, adres, postcode en het gewenste aantal. U krijgt de kranten dan zo spoedig mogelijk toegestuurd.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop