Wild, Wilder, Wilders

Wanneer is WSOJU opgericht?

Wilders Sluit Ook Jouw Uit is ontstaan met het idee om juist op lokaal niveau aan de slag te gaan met problematiek als Wilders en om deze problematiek lokaal te maken. De eerste aanleiding om dit te doen diende zich bij de oprichting al aan, omdat Wilders in november 2009 naar Arnhem kwam. We zijn toen begonnen met het organiseren van een discussie bijeenkomst en een fakkeltocht, met de insteek om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Met name bij de fakkeltocht waren we erg blij verrast door het feit dat de opkomst redelijk goed en vooral vrij breed was. Er waren erg veel verschillende mensen, van de usual suspects uit de linkse beweging tot ouderen en migranten.

Op welke mensen richten jullie je campagne?
Ons idee is om op lokaal niveau een anti-racisme coalitie op te bouwen met bijvoorbeeld zelforganisaties en andere mensen die door Wilders stelselmatig worden uitgesloten. Helaas zijn de verkiezingen vervroegd. Daardoor hebben we tijdelijk moeten kiezen voor een korte termijn strategie die meer de voorlichtingskant op gaat en iets minder de netwerk kant. Ik verwacht dat we daar na de verkiezingen wel weer mee door gaan.
Onze organisatie is een combinatie van een actiegroep en een campagne. Aan de ene kant is ons doel om lokaal een anti-racistische coalitie op te bouwen. Aan de andere kant onderhouden we een website en verspreiden we posters en folders. Doel hiervan is om mensen er op te wijzen dat Wilders veel meer mensen uitsluit dan alleen moslims. Natuurlijk willen we graag samenwerken met bijvoorbeeld Marokkaanse groepen, maar het is ook belangrijk dat we mensen aanspreken als vrouwen, arbeiders, mensen met een huurwoning of mensen met een laag inkomen om ze er op te wijzen dat de groep mensen die door Wilders wordt uitgesloten zoveel groter is dan alleen de moslims waar het in de media om gaat. Daarom proberen we ook mensen aan te spreken die overwegen om juist wél op Wilders te stemmen. We willen niet alleen mobiliseren tégen Wilders, maar we willen ook mensen bereiken die misschien wel iets zien in wat hij zegt.

Voor veel mensen die op Wilders stemmen is het een proteststem. Snap je dit?
Ik snap wel waarom mensen geen vertrouwen hebben in de volksvertegenwoordiging en ik snap wel waarom mensen zich niet vertegenwoordigd voelen. Ik denk dat het heel goed is dat wij buiten partij structuren om actie voeren tegen Wilders, omdat wij die verontwaardiging ook delen. Daarnaast willen wij, anders dan veel politieke partijen, onszelf lokaal organiseren, kleinschalig en wel degelijk in de directe leefomgeving van mensen in discussie willen. Wij zijn er niet op uit om steun van mensen te krijgen, hier vervolgens voor te bedanken en daarna op het pluche te gaan zitten. Wij willen juist bij mensen in hun directe leefomgeving over allerlei problemen kunnen praten.
We zijn tegen verrechtsing van de politiek in het algemeen en op het moment dat we dit doen uit naam van een of meer linkse partijen verliezen we meteen al de aandacht van een deel van onze doelgroep.

Er loopt een proces tegen Wilders. Wat zijn je verwachtingen bij dit proces?
Op de dag dat het proces begon hebben we folders uitgedeeld met hierin de vraag ‘hebben wij wel een rechter nodig om te laten zien dat hij een racist is?’. Het is duidelijk dat Wilders er op zichzelf handig mee omspringt en er erg veel aandacht mee krijgt. Misschien nog wel meer dan wanneer het proces niet gevoerd zou worden.

Naast kritiek op de racistische standpunten van Wilders hameren jullie sterk op de sociaal-economische standpunten van Wilders...
Ten eerste is dat belangrijk voor het bereiken van onze doelgroep. Een deel van onze boodschap is dat niet alleen migranten, maar ook vrouwen en arbeiders de klos zijn wanneer Wilders de macht krijgt. Tegelijkertijd is het ook een poging om te ontkrachten wat Wilders zelf zegt. Hij probeert zich neer te zetten als een sociale partij, wat hij gewoon niet is.
Ik denk persoonlijk dat je thema’s als racisme en discriminatie nooit helemaal los kan zien van sociaal-economische thema’s. Ik denk dat het verband te groot is om het een te kunnen bestrijden, zonder het andere te benoemen. Ik denk dat dit een probleem is van veel andere anti-racistische initiatieven. Aan de ene kant willen ze racisme bestrijden, maar aan de andere kant willen ze de sociaal-economische verschillen in deze samenleving niet benoemen. Terwijl deze wel essentieel zijn, niet om alleen te begrijpen wat racisme is, maar ook om racistische standpunten te kunnen ontkrachten.

www.wilderssluitookjouuit.nl

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop