Word nu lid van de FNV en krijg van Grenzeloos een cadeautje mee

Voor veel linkse activisten en andere bezoekers van de Grenzeloos-site is de vakbeweging, de FNV,  vooral een club die in allerlei organen met werkgevers en de overheid van alles bekonkelt. En als ze dan de straat op gaan zijn het vooral oudere wat gezette witte mannen die met een oranje hesje en een fluitje opkomen voor hun verworven rechten. Dat beeld is niet helemaal uit de lucht gegrepen, maar gaat toch voorbij aan de ontwikkelingen in de FNV de afgelopen jaren.

De FNV is ook de bond van de schoonmakers die in 2012 een staking hielden van maar liefst negen weken en daarmee niet alleen het stakingsduurrecord van 1933 verbeterde, maar ook veel sympathie van het publiek wonnen. De FNV is ook de bond van de acties in de zorg in het kader waarvan naast acties in vele instellingen ook in vier maanden tijd in het hele land 800.000 handtekeningen werden opgehaald en de demonstratie ‘red de zorg’ op 12 september waarbij in Amsterdam 15.000 mensen de straat op kwamen. De FNV is ook de bond van Young and United die strijdt tegen het minimumjeugdloon en voor gelijk loon voor gelijk werk.

De FNV is ook de bond die zich onomwonden keert tegen het TTIP-verdrag tussen de EU en de VS en een van de organisatoren van de ‘Stop TTIP’ demonstratie op 10 oktober. De FNV was ook een van de organisaties die opriep voor de landelijke demonstratie ‘Vluchtelingen welkom’. Het is een organisatie die zich inzet voor het klimaat en voor de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Kortom lang niet zo’n duffe club als vaak wordt gedacht.

Natuurlijk: op een heleboel punten zou de FNV veel duidelijker, uitgesprokener strijdbaarder en actiever moeten zijn. Maar zoals iedere vereniging is ook de FNV zo sterk en zo strijdbaar als haar leden haar laten zijn. Samen met vele honderden andere kaderleden knokken wij van Grenzeloos al jaren voor een strijdbaardere en democratischer FNV. Dat is steeds een moeizaam proces van mensen informeren, motiveren en in beweging krijgen. Maar het is met name de afgelopen jaren niet zonder resultaat gebleven.

Na de AOW crisis heeft de FNV een diepgaand proces van verandering doorgemaakt. Een van de belangrijke veranderingen is dat niet meer de vergadering van voorzitters van de afzonderlijke bonden, maar een door de leden in de sectoren gekozen ledenparlement het hoogste orgaan is. Die democratisering heeft er ook toe geleid dat de leden meer bij de ontwikkeling van het beleid worden betrokken, bijvoorbeeld in landelijke werkgroepen. Ook buiten het eigen bedrijf of de eigen sector kunnen FNV leden actief zijn en ook op niet traditionele vakbondsthema’s zoals handelsverdragen en klimaat.

Maar, zoals gezegd, de vakbond als vereniging is zo sterk en strijdbaar als haar leden haar laten zijn. Daarom roepen wij alle lezers van Grenzeloos die dat nog niet zijn op om lid van de FNV te worden. En om u daartoe te stimuleren en van uw vooroordeel over de bond af te helpen krijgt u dan van ons alle vijf onze vakbondsbrochures gratis. In deze brochures wordt - zoals u hieronder kunt zien – de recente ontwikkelingen van en in de FNV de afgelopen jaren beschreven door direct betrokkenen. Bij elkaar geven ze volgens ons een goed overzicht van de veranderingen die de bond de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

En als u eenmaal lid bent en de brochures heeft gelezen is de kans groot dat ook uw handen gaan jeuken om zelf ook actief vakbondslid te worden, om ook een bijdrage te leveren aan de verdere versterking van de bond. We zien u dan wel terug in een van de vakbondsorganen of bij een van de acties.

Het enige wat u hoeft te doen is u op de site van de FNV als lid aan te melden. Vervolgens stuurt u ons een mailtje met in de aanhef ‘Nieuw FNV lid’ en uw naam en postadres en u krijgt de brochures thuisgestuurd.

Grenzeloos vakbondsbrochures

1. Vakbondswerk aan de basis (juli 2011)

Rob Marijnissen: (Inleiding) Vakbondswerk aan de basis.

Willem Bos: De geboorte van een nieuwe vakbeweging

Lot van Baaren en Ger Geldhof: Naar een strijdbare en democratische vakbond

Patrick van Klink: Vakbondswerk aan de basis

Bart Plaatje: Het moet van de mensen zelf komen

Kees de Leeuw: Directe belangenbehartiging is toch de basis

Ko Hartman en Ger Geldhof: De achterbanstrategie

2. De strijd voor een echt nieuwe vakbeweging (november 2013)

Patrick van Klink: Achter het pensioendrama

Lot van Baaren en Patrick van Klink: Strijd om de vakbeweging

Patrick van Klink en Lot van Baaren: Nieuwe vakbeweging is hard nodig

Lot van Baaren en Patrick van Klink: Vakbeweging van onderop

Patrick van Klink: Cursus vakbondspolitiek voor journalisten

Patrick van Klink: Onze vakbond en de milieucrisis

Ger Geldhof: We moeten de vakbond terug veroveren

Willem Bos: Waarom linkse activisten actief moeten zijn in de vakbeweging

3. De vakbond terug aan de leden (oktober 2014)

Patrick van Klink: Een heel andere visie van de FNV op Europa

Menno Bruijns: De toekomst is aan één FNV

Mirjam Busse: Vakbeweging moet zich veel meer bezighouden met de veranderende  plaats van de arbeid

Margot Kranenburg: Vakbondsleden zijn zelf de beste ledenwervers

Lot van Baaren: De vakbond terug aan de leden

4. Onze vakbeweging (juni 2015)

Rob Marijnissen, Patrick van Klink: Onze vakbeweging, een reactie op linkse kritiek

Herman Pieterson: De vakbeweging kan niet anders dan aan politiek doen

Loes de Kleijn: De democratisering van de vakbond is een kans om als actieve vakbondsleden het beleid te bepalen en de vakbond weer op de kaart te zetten

René Danen: De vakbeweging kan veel leren van andere sociale bewegingen

Matthias van Rossum: Werken van onderop, maar ook van bovenaf de vakbond  veranderen

Bert Giskes: Vakbondsleden voor Palestina

5. Socialisten in de vakbeweging, (september 2015)

Patrick van Klink, Rob Marijnissen: Socialisten in de vakbeweging

Patrick van Klink, Rob Marijnissen: Traditionele schema’s of de concrete vakbondspraktijk

 

 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop