Zesde ecosocialistische bijeenkomst: socialisme of barbarij!

Van 9 tot 11 mei 2024 worden in Buenos Aires de Zesde Ecosocialistische Bijeenkomst en de Eerste Ecosocialistische Bijeenkomst van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gehouden. Het doel is om de strijd te helpen coördineren en een ecosocialistisch alternatief op te bouwen.

De allereerste bijeenkomsten vonden plaats in Europa, eerst in Genève tien jaar geleden, daarna in Madrid, Bilbao en Lissabon. De nu komende bijeenkomsten zijn de eerste die worden gehouden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Abya Ayala).

We willen de stap zetten van aanklacht en defensieve strijd naar het voorstellen van alternatieven en strategieën om een einde te maken aan het destructieve kapitalisme. We willen bespreken hoe we een ecosocialistisch, ecofeministisch, antiracistisch en internationalistisch alternatief kunnen opbouwen, gebaseerd op diverse collectieven en organisaties met verschillende oorsprong, projecten en geschiedenissen.

Al vanaf de eerste Europese bijeenkomsten waren we erop gebrand om de ervaringen, strijd en reflecties van wat we het mondiale Zuiden noemen te integreren. In deze Zesde Bijeenkomst zal de nadruk liggen op concrete strijd. We zullen proberen eenheid te brengen in de ecosociale debatten, uitgaande van de gebieden, hun problemen en de strijd van de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio. We willen solidariteitsnetwerken creëren en verbinden, ervaringen delen, krachten bundelen en ons project voor een ecosocialistische en ecofeministische samenleving naar voren brengen.

Voorbereiding op de COP-30 in 2025

We gebruiken ook de naam Eerste Ecosociale Bijeenkomst van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied om de wortels te benadrukken van het continent waar de bijeenkomsten zullen plaatsvinden en vooral met het oog op het houden van een tweede bijeenkomst in de stad Belem (Brazilië) ter gelegenheid van COP-30, die zal plaatsvinden van 10 tot 21 november 2025. Deze bijeenkomst zou een hoogtepunt moeten zijn voor alle sociale, vakbonds-, milieu- en politieke bewegingen die strijden voor klimaatrechtvaardigheid.

We geloven niet in de COP-toppen, die worden gekaapt en gecontroleerd door de olieproducerende landen en door de multinationale lobby's die land en hulpbronnen inpikken en alle levende wezens vernietigen om rijkdom te kunnen blijven vergaren.

We respecteren de groepen en organisaties die het nodig vinden om kritisch deel te nemen aan die grote bijeenkomsten zodat de stem van de burgermaatschappij, die concrete en onmiddellijke oplossingen eist, gehoord kan worden, maar we respecteren ook andere groepen die weigeren om de agenda van de toppen te volgen en campagne voeren om onze eigen ruimtes te creëren.

De top in Belém zal een andere betekenis hebben. Die stad ligt aan de poort van een van de meest uitgebuite gebieden ter wereld, het Amazonegebied. Waar het sociale geweld, met moorden, landroof en de vernietiging van het leven van inheemse volken en hun voorouderlijke middelen van bestaan, een van de meest intense is. Geconfronteerd met de criminele passiviteit van regeringen ten aanzien van de klimaatcrisis, kan alleen de mobilisatie van volkeren de suïcidale koers van het kapitalisme veranderen. Onze top van volkeren en organisaties in Belém zal van groot belang zijn voor de opbouw van een 'ecosocialistische internationale'.

Een ontmoeting van diverse sociale bewegingen

De Zesde Bijeenkomst zal plaatsvinden in Argentinië en dat is een teken van onze internationalistische solidariteit in een bijzonder moeilijke context voor democratie en sociale bewegingen. Extreemrechts is aan de macht en wil de sociale rechten vernietigen die zwaar bevochten zijn door feministische strijd, inheemse volken, vakbonden en politieke organisaties in dat land.

We willen een gevarieerde en pluriforme bijeenkomst die een prominente plaats inruimt voor de sectoren die strijden voor vrouwenrechten, leven en water, het grondgebied, en tegen het extractivisme en de multinationals, tegen het neoliberale beleid dat wordt opgelegd door de regeringen in dienst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, en tegen de onrechtmatige schulden die de mensen verarmen. We willen dat die strijd voorrang krijgt.

Veel collectieven definiëren zichzelf niet of beschouwen zichzelf niet als 'ecosocialistisch' in de strikte zin van het woord, maar hun strijdmethoden, hun eisen en hun programma vallen samen met het pluralistische, antikapitalistische ecosocialisme dat wij voorstaan. We hopen dat toekomstige edities van de bijeenkomsten continuïteit zullen creëren, in het bijzonder door het opzetten van een permanente ecosocialistische en internationalistische coördinatie. De uitdagingen en strijd die ons te wachten staan op internationaal niveau hebben dat nodig.

Voorwaarts!

Er zijn financiële en organisatorische grenzen aan het organiseren van een grootschalig evenement, en wij en sommige collectieven, organisaties en sociale bewegingen zullen niet in staat zijn om de reis te maken. Sommige thema's en plenaire sessies zullen daarom online zijn.

We moeten een wereld voorstellen die de mens en de natuur respecteert. We hebben jullie input, meningen en ervaringen nodig. Het is een moeilijke uitdaging, maar wel een die het waard is om voor te vechten. We hebben jullie nodig om hem te bouwen. Tot ziens in Buenos Aires!

Dit artikel stond op Inprecor. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop