Zwarte schaduwen in Polen en Hongarije

De Poolse PiS (Recht en Rechthvaardigheid) haalt opnieuw een volstrekte meerderheid. Maar de vreugde over die zege is getemperd, chef Jaroslaw Kaczynski had beter verwacht. De PiS is blijkbaar ter rechterzijde kiezers kwijtgeraakt aan Konfereracjia, een partij die nog reactionairder is dan PiS. Het kan. En in Hongarije kon de verenigde oppositie in talrijke grote steden slechts succes boeken door het uiterst-rechtse Jobbik er bij te nemen.
 

Konfederacja

De PiS heeft ter rechterzijde onverwachte sterke concurrentie gekregen van de oude Boerenpartij PSL (9,1 %) en van de Konfederacja (6,4%), geleid door Janusz Korwin-Mikke die eerder de EU-vijandige partij Wolnosc oprichtte. Konfederacja vindt democratie idioot, valt uit tegen migranten en iedereen die  opkomt voor vrouwenrechten, en is ‘libertair’, voor de grootst mogelijke economische vrijheid. Konfederacja ligt dan ook goed bij ondernemers. En bij de mannelijke jeugd: ze zou bij de jonge mannelijke kiezers bijna een derde van de stemmen halen. PiS vreest onder meer dat Konfederacja de regering het leven zuur zal maken door het debat over een absoluut verbod op abortus weer op te rakelen.

Jobbik

In Hongarije heeft de verenigde oppositie – dat is centrum-links, liberalen, groenen en het uiterst-rechtse Jobbik – zowel in Boedapest als in 9 andere steden gewonnen. Fidesz van premier Viktor Orban houdt nog 13 van de 23 steden over, een verlies van 7. Dat oppositieverbond behelst dus wel Jobbik, een partij waar zelfs Marine Le Pen van het Franse RN, niet wou mee samen zitten, want te antisemitisch, teveel nazitrekken. Ze is veranderd, zeggen de andere oppositiepartijen als excuus. Door die alliantie krijgen twee steden, Eger en Dunaujvaros, nu een uiterst-rechtse Jobbik burgemeester. Dit artikel verscheen eerder op Uitpers.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop