Het gelijk van Trump

Volgens de voorspellingen van de New York Times, heeft Clinton ruim een miljoen meer stemmen gekregen dan Trump. Toch wordt Trump president. Dat heeft alles te maken met het ondemocratische kiescollegestelsel, dat buitenproportioneel veel gewicht geeft aan kleine, reactionaire staten.

Daarnaast is het systeem wispelturig. Met heel krappe overwinningen in Florida en Pennsylvania heeft Trump 49 kiesmannen gewonnen; zonder die 49 kiesmannen had hij verloren. Terwijl de heel ruime meerderheden van Clinton in New York en California haar geen extra kiesmannen hebben opgeleverd.
Hierdoor wordt Trump president met een minderheid van de stemmen, net als George W. Bush in 2000. Met gevolgen die nu even rampzalig kunnen zijn als toen.

De overwinning van Trump is ook deels de schuld van Clinton, want ze was allesbehalve geloofwaardig. De openbaringen van WikiLeaks van de laatste dagen hebben bevestigd wat iedereen al vermoedde: dat haar linkse draai in de campagne puur opportunisme was. Haar vrienden bij Goldman Sachs hebben het luid en duidelijk gehoord: zij blijft de neoliberale fan van de vrijhandel die ze altijd is geweest.

Het lukte haar dus niet om de arbeiders van veel industriële staten voor haar te winnen. Al hielp het niet dat veel van die arbeiders witte mannen zijn die een hekel hebben aan Obama als Afrikaan-Amerikaan en aan Clinton als vrouw.

Toch bevestigt deze uitslag wat de peilingen maanden geleden al aangaven: dat Bernie Sanders een betere kans had gemaakt om Trump te verslaan. De neoliberale elites die zichzelf zo slim vonden door voor Clinton te kiezen, zijn dom gebleken.

Jammer dat zo weinig linkse mensen - maar ongeveer één procent van de kiezers - voor Jill Stein van de Groenen hebben gekozen, zelfs in veel staten waar er geen enkel gevaar was voor een overwinning van Trump. Want een hogere score voor Stein had een betere basis gelegd voor mobilisaties tegen de regering-Trump. En mobilisaties zullen in de komende jaren broodnodig zijn.

Soort artikel
Reactie van:

Atte Houtsma

wo, 11/09/2016 - 23:09

Natuurlijk zijn weer de blanke arbeiders slecht, zie tegen vrouwen en en Obama. Dat is niet het punt netzo als in Nederland voelen veel blanke arbeiders zich in de steek gelaten hier ook door pvda en SP. In de VS was de enigste die iedereen kon samen binden Bernie. Ik Nederland Monasch, hopenlijk richt hij een niewe arbeiderspartij op.Zijn manifest slaat de spijker op zijn kop arrogant links snapt de kiezer niet.

Dat 'blanke arbeiders slecht zijn' heb je zelf bedacht, dat staat niet in het commentaar. Wel is het zo buitenproportioneel veel blanke mannen op Trump stemden, in tegenstelling tot werkende mensen van kleur die, gezien hun sociaal-economische positie, nog veel meer reden hebben om zich in de steek gelaten te voelen

Reactie van:

Henny Jansen

vr, 11/11/2016 - 11:39

Het wordt hoog tijd dat er een links verbond wordt gesloten met een speerpuntenprogramma wat betreft de Kamerverkiezingen in 2017 met een wervend programma voor het "gewone" volk van werkenden en uitkeringsgerechtigden. En met links bedoel ik dan in elk geval SP, GroenLinks en PvdA. Even over de eigen schutting kijken en dan zien wat er werkelijk leeft onder de bevolking!
En anders is de NCPN misschien een alternatief voor het gewone volk!?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop