7 juli online bijeenkomst over de gevolgen van de Europese en Franse verkiezingen voor links

SAP – Grenzeloos organiseert op 7 juli een online bijeenkomst over de gevolgen van de Europese en Franse verkiezingen voor links. Inleiding Frank Slegers. Aanvang 14:00 uur.

Ook bij de recente Europese verkiezingen is extreem rechts gegroeid. Van een stroming die rond de eeuwwisseling nauwelijks genoeg mensen had om een fractie te vormen naar de op één na populairste kracht met iets meer dan twintig procent van de stemmen. Wat gaat daar de invloed van zijn op het Europese beleid? Hoe gaan de verhoudingen worden in het Europese Parlement? Gaat centrumrechts samenwerken met een deel van extreemrechts, 'goed' extreemrechts, vertegenwoordigd door Meloni? 

Meloni en Le Pen hebben daarbij niet alleen met hun politieke richting te maken maar ook met nationale belangen. Dat zal in elk geval meespelen in mogelijke allianties. Neem Georgia Meloni: ze heeft fascistische roots, maar is ook de premier van Italië, een land met een grote overheidsschuld, een kwakkelende industriële basis en een toegangspoort voor migratie. Ze is dus zeker bereid Europees zaken te doen en in Italië zelf kan ze dan haar gang gaan. 

Voor links staat er veel op het spel. De sociaaldemocraten zijn niet meer de tweede grote fractie, maar de derde. Partijen links van de sociaaldemocratie hebben vooral goede resultaten behaald in Scandinavië en hebben in zijn geheel de achteruitgang weten tegen te gaan, maar vormen nog steeds de kleinste fractie. 

Hoe gaan we in deze situatie de grote problemen te lijf. De dreigende klimaatcatastrofe, het groeiende militarisme en de dreiging van nieuwe oorlogen, de Russische invasie in Oekraïne, Fort Europa, de armoede en enorme ongelijkheid en de opmars van extreemrechts. 

De belangrijkste confrontatie vind nu in Frankrijk plaats. De Franse parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli zijn een direct gevolg van de Europese verkiezingen. Macron gokte erop dat links verdeeld zou blijven en het een strijd zou worden tussen extreemrechts en zijn stroming. Maar gelukkig is er een linkse eenheid gekomen in de vorm van het Nouveau Front Populaire. Dat heeft een gemeenschappelijke dynamiek los kunnen maken waardoor het nu een strijd wordt tussen gemeenschappelijk links en extreemrechts. De uitkomst daarvan is ook voor internationaal links van het grootste belang. Hoewel op 7 juli de tweede ronde plaatsvindt en we de uitslag nog niet zullen weten, zullen we natuurlijk ook veel aandacht besteden aan de ontwikkelingen in Frankrijk die er waarschijnlijk om zullen gaan spannen. 

7 juli online bijeenkomst over de gevolgen van de Europese en Franse verkiezingen voor links.

Inleiding: Frank Slegers

Aanvang: 14:00 – 16:00 uur

Aanmelden voor zoomlink: grenzelo@grenzeloos.org

Soort artikel
Reactie van:

Michel Rood

zo, 06/23/2024 - 18:22

Een verenigd Links is altijd het wapen geweest tegen (extreem) rechts.
Nadat ongeveer negentig jaar geleden Communisten en socialisten gezamenlijk de verkiezingen ingingen als Volksfront gaan de traditionele linkse groeperingen nu samen met andere (radicaal) linkse politieke bewegingen de strijd aan met RN in Frankrijk.

Reactie van:

Jan Mast.

ma, 06/24/2024 - 16:25

Rechts zorgde in Nederland voor de privatisering van de woningmarkt, met als gevolg; de ergste woningnood sinds WO2. Uiteraard, wakkerde extreem rechts de vreemdelingenhaat aan, om die vervolgens de azielzoekers de schuld te geven van de woningnood! En Links dat een fatsoenlijke opvang eist, krijgt daarom mede de schuld van de woningnood. En de kiezers trappen daarin, waardoor de woningnood zal blijven en de rechtse zakken zal blijven vullen en mensen met weinig geld dakloos zal blijven maken. Het lijkt er op, dat Engeland minder rechts zal worden, vanwege de teleurstelling over Brexit!

Reactie van:

Harry Bleeker

za, 07/06/2024 - 12:42

Wat is er mis met een sociaal democratie niks maar dat past niet bij het plaatje dat bezit gelukkig maakt van rechts. Des meer bezit des te gelukkiger je bent. Onzin natuurlijk maar wel meer macht.
Neo liberalisme van Markt Rutte is verworden tot neo feodalisme en dat gaat niet samen met democratie....dat is de drempel waar we nu voorstaan wereldwijd

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop