“Democratisering van de economie betekent dat de economische beslissingen niet meer achter gesloten deuren genomen worden door een kleine minderheid, maar dat we allemaal meewegen. Dat het principe van één aandeel, één stem plaats maakt voor één mens, één stem. Dat beslissingen over de economie niet langer genomen worden om de winsten van een kleine groep van kapitaalbezitters te vergroten, maar op basis van de belangen van de overgrote meerderheid van de bevolking. Dat niet langer uitsluitend het behalen van een zo groot mogelijke materiële winst voor enkelen de doelstelling is, maar het welzijn van de bevolking en de bescherming van het milieu centraal staan.
Democratisering van de economie betekent het aanpakken van de macht zoals die nu geconcentreerd is bij een kleine groep. Er zal geen sociale uitweg uit de crisis zijn en geen oplossing van de milieucrisis zolang de huidige economische machthebbers het voor het zeggen hebben. De afgelopen jaren heeft deze economische elite laten zien dat ze hun macht niet zo maar laten inperken. Er zal een brede en sterke sociale beweging en een sterke socialistische partij nodig zijn om hen daar toe te dwingen.”
Aldus de tekst op de achterkant van de nieuwe brochure in de reeks Grenzeloos geschriften met de titel: “Democratisering van de economie, plannetjes van bovenaf of strijd van onderop. In de brochure zijn een aantal teksten opgenomen met betrekking tot de discussie in en rond de SP over het thema democratisering van de economie. De brochure is te bestellen en te downloaden van de pagina geschriften.
Heeft de SAP het in handen
Heeft de SAP het in handen brengen van de productiemiddelen nu ook al los gelaten. Wat je niet bezit als arbeidersklasse kun je ook niet aanpakken. Dit kan alleen door nationalisatie van de basis industrien, banken, financierings instelligen, onder arbeiderscontrole en beheer met een centrale planning op basis van behoefte wat in de tijd van computers een makkie is.Verder het ontwikkelen van productie en consumptie cooperaties.
Dus geen individuele democratisering maar collectieve.
Atte Houtsma; Socialist en kaderlid Abvakabo
Beste Atte,
Beste Atte,
Nee, ik geloof niet dat de SAP iets heeft los gelaten. In de brochure wordt gepleit voor: “het opbouwen van een beweging die er voor strijd dat de beslissingen over de economie in handen komen van de overgrote meerderheid van de bevolking.” In zekere zin gaat dat verder dan de door jou genoemde “nationalisatie van de basis industrieën, banken, financieringsinstelligen, onder arbeiderscontrole en beheer met een centrale planning op basis van behoefte.“ Overigens zou ik de stelling dat dat in de tijd van computers een makkie is niet meteen voor mijn rekening willen nemen.
Met vriendelijke groet Willem Bos
Reactie toevoegen