De Syrische revolutie staat er alleen voor …

Het Syrische revolutionaire proces blijft de bron van debatten en vragen met name voor links, terwijl de zogenaamde 'vredesconferentie' Genève 2 opnieuw is uitgesteld, nu tot 22 januari 2014.

De doelstellingen van Genève 2 zijn dezelfde als die van voorgaande 'vredes' conferenties voor Syrië: het bereiken van een akkoord tussen het regime van Assad en een deel van de burgerlijke opportunistische oppositie die banden heeft met het Westen en met de monarchieën in de Golf. Maar deze keer is er een belangrijk verschil. De conferentie die in voorbereiding is, speelt zich af tegen de achtergrond van een toenadering tussen de VS en de Islamitische Republiek Iran over kernenergie. Dit versterkt de wil van beide regimes om, in hun eigen belang, een einde te maken aan het revolutionaire proces in Syrië. Tegelijkertijd heeft de Raad van Samenwerking van de Golf (CCG), bestaande uit Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, de Arabische Emiraten en Oman, op 28 november 2013 een verklaring gepubliceerd waarin ze het belang benadrukt van het versterken van de internationale steun aan de Syrische oppositie, vertegenwoordigd door de Nationale Syrische Coalitie. Deze coalitie is voor de Golfstaten de enige legitieme vertegenwoordiger van de Syrische oppositie op een Genève 2 conferentie.

De toenadering tussen Iran en de VS toont opnieuw aan dat sommige linkse groepen het helemaal verkeerd hebben als ze Rusland en Iran voorstellen als een anti-imperialistisch blok. De verschillende mondiale imperialistische grootmachten en de regionale bourgeoisieën hebben een gemeenschappelijk belang bij de nederlaag van volksopstanden in de regio, zo ook in Syrië. De imperialistische wedijver op wereldvlak tussen de VS, China en Rusland kan wel overstegen worden als hun belangen op het spel staan en relaties van wederzijdse afhankelijkheid van reëel belang zijn. Het gaat om burgerlijke regimes die altijd de tegenstander zullen zijn van volksopstanden en revoluties, ze willen immers slechts een politiek stabiele omgeving waarin ze hun economische kapitaal kunnen accumuleren en hun politieke kapitaal kunnen ontwikkelen ten koste van de massa’s.

De revolutie is nog steeds levend Zowel in het Westen als in het Midden-Oosten willen de media, de westerse en de regionale regeringen ons doen geloven dat de Syrische revolutie dood is en zich heeft omgevormd tot een sektarische oorlog of tot een krachtmeting tussen jihadisten en het regime van Assad. Het tegendeel is waar. In het binnenland blijven de revolutionairen betogen en zich organiseren tegen het regime en ook tegen de jihadistische groepen door oproepen voor democratie en voor de eenheid van het Syrische volk tegen elke sektarische verdeeldheid. De vastberadenheid van de revolutionairen kent geen grenzen zoals bijvoorbeeld in de stad Raqqa waar ze op de ruïnes van een gebouw dat 's ochtends was gebombardeerd door vliegtuigen van het regime stonden te zingen als het uitdagen van en een verzetsdaad tegen het leger van Assad. Er worden nog steeds betogingen georganiseerd tegen de praktijken van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (EIIS). Op spandoeken wordt de vrijlating van gevangenen van het EIIS in verschillende regio’s geëist: 'wij veroordelen de ontvoeringen, de geheime processen, de folteringen in duistere gevangenissen omdat ze hetzelfde doen als het Assad regime.'

Op 13 oktober 2013 werd tijdens een vergadering in de stad Rihania aan de Turkse grens de Vrije Syrische Unie opgericht. Deze Unie bestaat uit ongeveer 106 groepen, militaire brigades, informatiegroepen en andere burgerinitiatieven. In de oprichtingstekst staat onder meer een oproep voor een vrij en democratisch Syrië waarin alle religieuze en etnische gemeenschappen gelijkwaardig zullen worden behandeld. Het activisme en de zelforganisatie spelen dus zeker nog een rol in het revolutionaire proces.

Militaire weerstand van het volk Het gewapende volksverzet kampt met veel moeilijkheden. De belangrijkste is het militaire overwicht van het regime van Assad dat werd versterkt door de militaire, politieke en economische steun van Iran en Rusland en door de massale deelname aan de gevechten, aan de kant van het regime, van Hezbollah-militanten en sektarische Iraanse Chiïten. Dit militaire overwicht en deze buitenlandse hulp hebben het mogelijk gemaakt dat het regime verschillende regio’s en bevrijde gebieden heeft kunnen heroveren op de gewapende oppositie.

Ten tweede, het gebrek aan militaire, economische en politieke steun voor het Vrije Syrische Leger heeft geleid tot verzwakking en verdeeldheid. De oppositie zou momenteel meer dan duizend gewapende groepen omvatten, bestaande uit diverse allianties, afhankelijk van de regio’s en de verschillende lokale dynamiek. Het Vrije Syrische Leger is nog geen echte een gemaakte organisatie. Het is bovendien het doelwit van jihadisten en van islamitische groepen die officieren hebben gedood en brigades hebben aangevallen. Slechts ongeveer de helft van de 100.000 strijders van het gewapende verzet, zijn lid van het Vrije Syrische Leger. De rest bestaat uit het Islamitisch Front, opgericht in november met ongeveer 30.000 mannen, en daarnaast zijn er ongeveer 10.000 jihadisten, in meerderheid buitenlanders.

Het Islamitisch Front heeft afstand genomen van de Nationale Coalitie, dit is de oppositie in het buitenland, omdat die Coalitie weigerde meer jihadisten op te nemen in het militaire opperbevel onder leiding van brigadegeneraal Salim Idriss. Het Front zegt zich niet te verzetten tegen het Vrije Syrische Leger, ondanks de aanvallen op sommige groepen, en het heeft opgeroepen tot de oprichting van de Islamitische Staat in Syrië. Dit nieuwe Islamitisch Front krijgt financiële en politieke steun van de monarchieën in de Golf. Door massale financiële hulp konden die groepen nieuwe strijders aantrekken voor de oppositie, niet op basis van een religieus verhaal, maar vooral dankzij een veel betere militaire uitrusting en ook hogere lonen dan bij de brigades van het Vrije Syrische Leger dat gebrek heeft aan alles. We moeten dus niet automatisch alle strijders van het Islamitisch Front vereenzelvigen met de ideologie van hun reactionaire leiders.

Eenheid in actie op militair vlak tussen het Vrije Syrische Leger en het Islamitisch Front tegen het regime én tegen de jihadisten is geen probleem en zelfs echt noodzakelijk ter plekke. Maar dan zonder illusies te hebben over de groepen van het Islamitisch Front voor het verwezenlijken van de doelstellingen van de revolutie: democratie, sociale rechtvaardigheid en de scheiding van kerk en staat.

Besluit Geen enkele regionale of internationale macht is een vriend van de Syrische revolutie, haar enige vrienden zijn de volksmassa's die strijd voeren. In Syrië, zoals elders, is er geen enkele oplossing als democratische en sociale eisen niet worden gebundeld. Sociale eisen zijn met andere woorden niet te scheiden van de eisen voor democratie en zijn er ook niet aan ondergeschikt. Beide zijn onafscheidelijk en daarom weigert de volksbeweging in Syrië nog steeds elk initiatief dat het huidige regime met of zonder Bachar al Assad in stand wil houden want de bedoeling is dan een einde te maken aan het Syrische revolutionaire proces. Laten we het Syrische volk niet begraven, het heeft zeker nog niet zijn laatste woord gezegd…

Dit artikel verscheen eerder op http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article30641. Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in het Grenzeloos geschrift Links en de Syrische revolutie.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Antares

ma, 01/13/2014 - 10:59

"De toenadering tussen Iran en de VS toont opnieuw aan dat sommige linkse groepen het helemaal verkeerd hebben als ze Rusland en Iran voorstellen als een anti-imperialistisch blok."

Dankzij Rusland is de aanval op Syrië voorkomen. Daarnaast zijn de VS bezig hun aandacht naar Azië te verleggen.

Reactie van:

Alex de Jong

di, 01/14/2014 - 09:35

Dat allebei wil natuurlijk nog helemaal niet zeggen dat Iran en Rusland anti-imperialistisch zijn.

Reactie van:

Anoniem

vr, 01/17/2014 - 13:10

De VS hebben meer dan 1000 militaire basissen over de gehele wereld. Zowel Rusland als China worden door de VS omsingeld. Sinds WO2 werd bijna iedere oorlog aangegaan door de VS.

Als de VS meer invloed willen uitoefenen op China, dan gaat ze stoken in Japan en in Zuid-Korea.

Japan is een sprekend voorbeeld van het neokolonialisme van de VS. Hoewel het in naam een democratie is, en de bevolking mordicus tegenstander is van nucleaire technologie, staat hun land vol met Amerikaanse kerncentrales. Dit zeg ik om aan te geven hoever de armen van de VS kunnen reiken.

"Dat allebei wil natuurlijk nog helemaal niet zeggen dat Iran en Rusland anti-imperialistisch zijn."

Misschien moet je het woord 'imperium' opzoeken in het woordenboek. Iran en Rusland verzetten zich met hand en tand tegen de imperialistische praktijken van de VS.

Iran heeft al 300 jaar geen enkel land aangevallen. Welk imperium?

Rusland doet aan ontwikkelingssamenwerking, de VS aan oorlogvoeren. Welk imperium?

Het enige wat je hoeft te doen is op een wereldkaart stipjes tekenen op plaatsen waar de VS militaire basissen hebben, waar ze oorlog voeren en waar ze de bevolking afluisteren. De gehele kaart zal verkleuren.

Amerikaanse techbedrijven krijgen steeds vaker te maken met afgezegde orders. Onlangs werd een deal die Hollande wilde sluiten net Saoedi-Arabië afgezegd omdat er mogelijk Amerikaanse onderdelen in konden zitten, ivm met het NSA-schandaal. Zelfs Frankrijk kan dus geen wapens meer verkopen zonder dat de Amerikanen er hun afluisterapparatuur (en misschien zelfs nog erger) in hebben geplaatst.

Opvallend genoeg krijgen Rusland en Iran nooit met dergelijke beschuldigingen te maken. Daar is een reden voor.

Reactie van:

Antares

vr, 01/17/2014 - 18:03

Erg jammer dat de regelscheidingen zijn verdwenen, mijn reactie is hierdoor onleesbaar geworden.

Reactie van:

Alex de Jong

vr, 01/17/2014 - 21:50

Het gaat er helemaal niet om de vraag of de VS imperialistisch is, dat is het, niemand die dat betwist. Waar het om gaat is of Iran en Rusland anti-imperialistisch zijn, dat is iets anders dan een vijand van de VS zijn. Iran, zoals te verwachten is van een autoritaire kapitalistische staat, mengt zich in de Syrische burgeroorlog om haar staatsbelang veilig te stellen, daar is niks anti-imperialistisch aan. Iraanse minderheden als de Koerden zullen trouwens betwisten dat zij niet het slachtoffer zijn van een agressieve politiek. Hetzelfde gaat op voor Rusland. ik raad je aan de geschiedenis van bijvoorbeeld Tsjetsjenië te bekijken waar de Russische staat zich gedraagt als een klassieke imperialistische mogendheid.

Reactie van:

Antares

za, 01/18/2014 - 13:57

" Iran, zoals te verwachten is van een autoritaire kapitalistische staat, mengt zich in de Syrische burgeroorlog om haar staatsbelang veilig te stellen, daar is niks anti-imperialistisch aan."

Imperialisme is gebaseerd op uitbreiding, en dat is het punt dat ontbreekt wanneer het Iran betreft. De oorlog in hun buurland is bedoeld als opstap naar het omverwerpen van Syrië, wat men al zoveel jaren wil maar wat nooit wilde lukken. Als Iran zich daartegen verzet dan kan dat met de beste bedoelingen niet als imperialistische aspiraties worden gekenschetst maar louter als zelfverdediging.

"Iraanse minderheden als de Koerden zullen trouwens betwisten dat zij niet het slachtoffer zijn van een agressieve politiek."

Dat zal ik niet ontkennen, maar binnenlandse aangelegenheden zijn geen imperialisme.

"Hetzelfde gaat op voor Rusland. ik raad je aan de geschiedenis van bijvoorbeeld Tsjetsjenië te bekijken waar de Russische staat zich gedraagt als een klassieke imperialistische mogendheid."

Bedankt voor de tip, maar zoek aub ook op: soros otpor council on foreign relations. Rusland verdedigt zich tegen deze Amerikaanse (en Europese) imperialistische strategie.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop