8 oktober 2015 – Gisteren gaven 100.000 mensen gehoor aan de oproep van de Belgische vakbonden voor een grote protestbetoging ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van de regering Michel. Een jaar geleden, op 6 november 2014, toen de rechtse monstercoalitie tussen liberalen (VLD, MR), Vlaams-nationalisten (N-VA) en Vlaamse christendemocraten (CD&V) nog maar pas in het zadel zat, kwamen al 120.000 mensen op straat. Het regeerprogramma beloofde een van de meest brutale rechtse aanvallen op de sociale verworvenheden te gaan uitvoeren, en dat werd in het voorbije jaar meer dan bevestigd.
Opvallend is hoe de “separatistische” N-VA het uitstekend kan vinden met de “unionistische” liberalen als het erop aankomt de neoliberale recepten van het Europees soberheidsbeleid in Belgische wetten om te zetten. De regering Michel heeft zich op dit gebied reeds zeer verdienstelijk gemaakt: de pensioenleeftijd naar 67 jaar, de indexering van de lonen geblokkeerd, de BTW verhoogd, de belastingen voor de bedrijven nog verlaagd, wat als taxshift moet doorgaan [1], enzovoort. Sommige initiatieven kunnen niet anders dan als ideologische provocatie bestempeld worden. Zo wil Maggie De Block, minister van sociale zaken en volksgezondheid, zieke werknemers na twee maanden screenen en zo nagaan waar ze nog toe in staat zijn op de arbeidsmarkt…
België is onder de EU-lidstaten niet een van de meest getroffene door de crisis, maar voor het regeringsbeleid maakt dit niets uit. Het hele arsenaal aan Europese formules om “landen in crisis er terug bovenop te krijgen” wordt onverkort toegepast. Naar België moeten zelfs geen agenten van de Trojka gestuurd worden om het Europees beleid op te leggen, ze zitten er al, in de regering zelf!
Dit Europees aspect van het “Belgisch” antisociaal beleid wordt door de vakbonden over het algemeen onderbelicht. Maar sommige betogers hebben dit wel goed begrepen (zie foto). Hopelijk doen ze ook mee aan de Europese actiedagen in Brussel van 15, 16 en 17 oktober, waarvoor D19-20 opriep tijdens de betoging. (hm)
[1] De studiedienst van de PVDA berekende dat de top-50 van de grootste Belgische ondernemingen in het voorbije jaar 3,3% belasting betaalden op hun winsten. Superbrouwer AB Inbev betaalt niets. Net nu blijkt dat de regering met 882 miljoen euro minder belastingsinkomsten moet rekening houden dan gehoopt. Hoe zou dit toch kunnen ?
Dit artikel is overgenomen van Ander Europa.
Reactie toevoegen