De zionistische genocideoorlog en de handlangers

In dit artikel betoogt Gilbert Achcar dat de huidige militaire agressie van Israël tegen Gaza een genocideoorlog is, die in zijn wreedheid alles overtreft wat Israël sinds 1948 heeft gedaan, met de steun van Westerse mogendheden die voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog openlijk een genocidecampagne steunen.

Soms horen we ‒ van degenen die de impact van wat de staat Israël sinds de Operatie Al-Aqsa Vloed heeft gedaan willen verzachten ‒ dat het toch al dagelijks misdaden pleegde en periodieke oorlogen voerde, zodat de nieuwe aanval op Gaza niets anders is dan een voortzetting van dit oude, voortdurende patroon. Het is natuurlijk waar dat misdaad en agressie twee fundamentele pijlers zijn van de zionistische staat als een koloniale staat gebaseerd op oorlog en 'etnische zuivering'. Toch komt het bagatelliseren van de huidige agressie tegen Gaza en het ontkennen dat het kwalitatief verschilt van alle voorgaande tragedies, die het volk van Palestina heeft geleden sinds de Nakba tot op de dag van vandaag, overeen met de drogredenen die de zionisten en hun aanhangers proberen te verspreiden door te doen alsof het aantal doden uit Gaza voor propagandadoeleinden overdreven wordt.

In feite is de huidige agressie tegen Gaza, in de duidelijkst mogelijke vorm, een genocidale oorlog die massamoord en 'etnische zuivering' omvat, twee misdaden tegen de menselijkheid in de classificatie van het internationaal recht. Deze misdaden overtreffen kwalitatief alles wat de zionistische strijdkrachten sinds 1949 tot op heden hebben gedaan en zijn vergelijkbaar met wat er gebeurde tijdens de Nakba. Ze overtreffen de Nakba zelfs in termen van intensiteit van moord, vernietiging en ontheemding. De Nakba van 1947-1949 was een oorlog die erop gericht was het land Palestina in beslag te nemen en er een 'etnische zuivering' uit te voeren, waarbij de overgrote meerderheid van de bevolking van het bezette gebied werd veranderd in vluchtelingen, terwijl een aantal van hen, geschat op meer dan 11.000, werd gedood, van de ongeveer 1,3 miljoen Arabische inwoners van Palestina in die tijd.

Wat betreft de huidige agressie tegen Gaza, die heeft tot nu toe, in minder dan zeven weken, op zijn minst ongeveer 15.000 doden veroorzaakt van de ongeveer 2,4 miljoen inwoners van de Gazastrook, waarbij meer dan de helft van hen werd verdreven van het noorden van de strook naar het zuiden als voorbereiding op hun verplaatsing uit Palestina, zoals extreemrechtse zionistische kringen willen, of op zijn minst hun verzameling aan de Egyptische grens in vluchtelingenkampen die zouden dienen als concentratiekampen onder toezicht van het Israëlische leger. En dit zijn nog maar de resultaten van de eerste fase van de zionistische agressie, die gericht was op het noordelijke deel van de Gazastrook en gevolgd zou moeten worden door een tweede fase die gericht is op het zuidelijke deel, waardoor het aantal slachtoffers enorm zou toenemen.

Dit gebeurt in een waanzin van moord en vernietiging die alles overtreft wat er in de oorlogen in de wereld te zien is geweest sinds het gooien van de atoombommen op Japan in 1945. De zaak is zo ver gevorderd dat de New York Times de gruwel heeft onthuld van wat er gebeurt, ook al is de Amerikaanse regering direct medeplichtig aan de agressie. Dat stond in een artikel van Lauren Leatherby, gepubliceerd op de 25e van deze maand, onder de titel 'De burgerbevolking van Gaza, onder een Israëlisch spervuur , wordt gedood in een historisch tempo'. De auteur van het artikel legt uit dat de kwestie niet alleen te maken heeft met het tempo van de bombardementen, die tot de huidige wapenstilstand 15.000 inslagen bedroegen, maar ook met de kwaliteit ervan, omdat Israël op grote schaal bommen van 2.000 pond (900 kilogram) gebruikt, die sinds de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in Korea en Vietnam zelden meer zijn gebruikt.

Het artikel citeert militaire functionarissen van de VS die zeggen dat ze bijna nooit zo'n kaliber hebben gebruikt in de huidige eeuw en dat ze zelfs het gebruik van 500-pond bommen hebben vermeden omdat ze te groot zijn om te worden gedropt op bevolkte stedelijke gebieden, zoals Mosul in Irak of Raqqa in Syrië tijdens de oorlog tegen ISIS. Tijdens de slag om Mosul, die begon in oktober 2016 en negen maanden duurde, kwamen ongeveer 10.000 mensen om het leven waaronder slachtoffers van ISIS en slachtoffers van de door de VS geleide internationale coalitie, dat is tweederde van het aantal mensen dat in minder dan zeven weken werd gedood door de Israëlische campagne in Gaza.

Wat deze cijfers nog gevaarlijker en gruwelijker maakt, is dat ongeveer 70% van degenen die door de zionistische genocidale machine in Gaza zijn opgeëist, vrouwen en kinderen zijn, een enorm percentage dat zijn weerga in geen enkele hedendaagse oorlog kent. In het artikel van de New York Times staat dat het aantal kinderen dat de afgelopen zeven weken is gestorven onder het spervuur van Israëlische bommen in Gaza groter is dan het totale aantal kinderen dat vorig jaar is gedood in alle oorlogen die plaatsvinden in verschillende mondiale arena's, inclusief de oorlog in Oekraïne die begon in februari 2022.

Een ander artikel, gepubliceerd door de Washington Post op de 13e van deze maand, stelde dat het aantal kinderen dat in Gaza is gedood door Israël tijdens de eerste maand van haar waanzinnige bombardementen het aantal kinderen overtrof dat gedood is in de oorlogen in Jemen en Irak, en een derde bedroeg van het aantal kinderen dat gedood is tijdens tien jaar oorlog in Syrië. De krant vergeleek de 4.125 kinderen die in Gaza gedood zijn in één maand met het volgende gemiddelde aantal kinderen dat gedood is in één maand van gevechten in Irak (19), Jemen (41), Afghanistan (56) en Syrië (100). Het is geen geheim dat het doden van kinderen in het bijzonder een flagrant kenmerk is van genocide, omdat het de wil uitdrukt om het doelvolk te vernietigen.

Al deze gegevens tonen het grote gevaar aan van de genocidale oorlog die de zionistische staat voert tegen de bevolking van Gaza sinds Operatie Al-Aqsa Vloed. Dat is niet verwonderlijk, want de extreme wraakzucht die onder Israëlische Joden heerst in combinatie met de aanwezigheid van extreemrechts aan de macht, maakte dergelijk krankzinnig geweld heel voorspelbaar. De zaak was gemakkelijk te voorzien en daarom is de ernst van de steun van westerse regeringen aan de zionistische aanval onder het voorwendsel van Israëls vermeende recht op 'zelfverdediging' (het aantal mensen dat tot nu toe is gedood is meer dan tien keer zo hoog als het aantal dat is verloren als gevolg van de Al-Aqsa Vloed) ‒ een steun die zover ging als het verwerpen van de oproep tot een staakt-het-vuren, naast de Verenigde Staten, Duitsland en anderen die militaire versterkingen naar Israël en het oostelijke Middellandse Zeegebied stuurden ter ondersteuning van Israëls aanval ‒ werkelijk immens.

Dit is de eerste keer sinds het midden van de vorige eeuw dat deze regeringen openlijk een genocidale oorlog steunen. Wat nog ernstiger is, is de medeplichtigheid van de regeringen van de Arabische landen, die tot nu toe hebben afgezien van het inzetten van olie als wapen, ondanks hun besef dat dat het sterkste pressiemiddel in hun bezit is dat het volk van Palestina kan helpen. Dat komt omdat de westerse landen nu bang zijn dat de olieprijzen weer gaan stijgen, niet alleen om economische redenen, maar ook en vooral omdat dit het belang van Rusland zou dienen om zijn oorlog tegen Oekraïne te financieren, op een moment dat het land in dit opzicht moeilijkheden ondervindt.

Dit artikel stond op Al-Cuds-al-Arabi. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop