'Dit is een economische staatsgreep'

Esquerda.net is de online publicatie van de Portugese radicaal linkse partij Bloco Esquerda (Links Blok). In een interview met Esquerda verklaart Francisco Louçã, professor in economie aan de universiteit van Lissabon en een van de leiders van het Blok, dat de voorstellen van premier Pedro Passos Coelho 'de Portugese economie en samenleving zullen veranderen, zonder enige garantie dat we in 2013 het begin van het einde van de crisis zullen zien'.

Daarentegen zal 'Portugal in 2013 een zwakker en meer verarmd land zijn, met minder opties en minder keuzes als gevolg van de zware last die de trojka en de uitvoering van hun memorandum op de economie leggen'. De Links Blok leider stelt dat 'deze wrede plannen van de economische Taliban' enkel de belangen van de grote bedrijven dienen en 'niet het lijden van de bevolking verlichten'.

Francisco Louçã beschuldigt de premier ervan te liegen toen deze verklaarde dat de bezuinigingsmaatregelen voortkomen uit beslissingen van het Hooggerechtshof, dat de sociale zekerheid versterkt zal worden en dat alle Portugezen gelijk behandeld zullen worden. 'De premier heeft glashard gelogen toen hij zei dat deze maatregelen een reactie waren op het Hooggerechtshof, het hof stelde namelijk precies het tegenovergestelde en eiste gelijkheid voor arbeid en een einde aan het beschermen van kapitaal en speculatie. De regering heeft tijdelijke maatregelen permanent gemaakt, de aanvallen op arbeiders doorgezet en op groteske wijze de principes van het hooggerechtshof verdraaid', aldus de coördinator van de Politieke Commissie van het Links Blok.
'In tegenstelling tot mensen die belastingen ontlopen, worden de armen op wrede wijze behandeld'. In Griekenland en Portugal is het duidelijk dat 'loonsverlagingen nooit een oplossing voor de crisis zijn geweest'. Wat betreft ongelijkheden in de behandeling van arbeid en kapitaal in de voorstellen van de regering wees Louçã erop dat de belastingen op 3446 miljoen euro die recent ontdekt zijn in buitenlandse bankrekeningen overtroffen worden door loonsverlagingen voor werknemers in de publieke sector en kortingen op pensioenen. Het verlagingen van de bijdrage van bedrijven aan de sociale zekerheid 'is in het voordeel van de grote bedrijven' terwijl kleine ondernemingen benadeeld worden door het verlies aan koopkracht.
'Dit is een economische staatsgreep, die zal leiden tot een economische depressie', stelt Louçã .Hij waarschuwt dat de sociaaldemocratische Partido Socialista zal moeten kiezen of zij het beleid van 'ongevoeligheid, waanzin en wreedheid' van de regering zal blijven steunen of dat zij zal breken met deze regering die verworden is tot een 'ambassade van de financiële sector' en zich zal verzetten tegen deze 'economische staatsgreep'.
'Het is tijd dat Portugal opstaat en arbeiders zichzelf verdedigen, dat democratie iedereen omvat. Dit is een strijd die zal leiden tot een regering van links, een breuk met de trojka, het herstructureren van de schuld en het verdedigen van de economie en Europa tegen de Taliban van het financiële speculatiebeleid'.
8 september, 2012

Tags
Dossier
Soort artikel

Het Linkse Blok heeft veel steun verloren toen ze de neoliberale sociaal democratische PS steunde tijdens de verkiezingen om het presidentschap in Portugal. Links moet geen asociaal democraten steunen en dat merkte men goed. Om te winnen moet men een socialistisch programma aannemen en geen steun geven aan de rechtse sociaal democraten.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop