Een beter Europa begint bij de grondwet

Dat klinkt redelijk, maar is het niet. Een voorbeeld: de Engelse wet staat ruimere werktijden toe. Dat betekent dat een Engels bedrijf dat in Nederland actief wordt zijn werknemers veel langer kan laten werken. Met als gevolg niet alleen oneerlijke concurrentie, maar ook een afbraak van sociale verworvenheden. Want om mee te kunnen in Europa zal Nederland dan ook langere werktijden toestaan. Protesteren tegen de Bolkenstein-richtlijn is dan ook geen vorm van misplaatst chauvinisme of protectionisme. We verzetten ons enkel tegen een Europese race to the bottom, waarbij alle lidstaten op de langere termijn hun sociale wetgeving aan zullen passen aan het land met de minste verworvenheden.

Het is een goede zaak dat zowel FNV als CNV voor deze demonstratie hebben opgeroepen en gemobiliseerd. Zij zijn samen met veel andere bonden té lang, té positief geweest over het huidige Europa. De Lissabon-akkoorden en de Europese Monetaire Unie hebben vooral ellende gebracht: hogere prijzen door de euro, langer werken en duurdere voorzieningen. Het einde is nog niet in zicht. Zonder de Bolkenstein-richtlijn hebben de vakbonden al moeite genoeg om de arbeidsvoorwaarden op peill te houden.

Onze bonden zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Belgische vakbeweging die zich een stuk feller uitspreekt tegen dit Europa. De mobilisatie tegen de Bolkenstein-richtlijn is een goed begin. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. De Europese Grondwet legt het huidige neoliberale beleid, waar de Bolkenstein-richtlijn een uitvloeisel van is, voor vele jaren muurvast. Het is dan ook de hoogste tijd voor een negatief stemadvies van de vakbonden over de grondwet.

De FNV geeft geen stemadvies en is op dit moment vóór de grondwet omdat deze beter zou zijn dan de oude Europese verdragen. Een ‘nee’ tegen de grondwet legt ze uit als een ‘ja’ voor die oude verdragen. Een wel heel vreemde redenering die kiezers oplegt wat hun stem betekent. Dat kunnen wij beter. Wat ons betreft is een ‘nee’ tegen de grondwet een nee tegen dit hele Europa, inclusief de oude verdragen. Trek aan de noodrem en verwerp de grondwet! Dat zou een daadwerkelijke stimulans zijn voor een sociaal en vreedzaam Europa. Een Europa dat niet is gebaseerd op winstmaximalisatie, marktwerking en uitsluiting, maar op de rechten van alle mensen. Dat is tenminste duidelijk.
Nu onze bond nog.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop