Het winterakkoord

Van de vijf partijen mogen we niet Kunduz-akkoord zeggen want aan het debacle van die missie in Afghanistan willen ze liever niet meer herinnerd worden. In plaats daarvan willen ze dat we lente-akkoord zeggen. Maar met die woordspelletjes kunnen ze niet verhullen dat dit akkoord een keihard bezuinigingsakkoord is dat met name de gewone mensen hard raakt en de rijken buiten schot houdt.

De ambtenaren op de nullijn, (met uitzondering de werkers in de zorg), liggeld voor zieken, een eigen bijdrage voor de AWBZ en de verhoging van het hoogste BTW tarief. Het zijn allemaal maatregelen die neerslaan op mensen die het toch al niet zo breed hebben. De bankenbelasting die in het akkoord is opgenomen blijft symbolisch en aan de grote vermogens, de ook dit jaar weer toegenomen winsten van de grote bedrijven en de bonussen wordt niets structureels gedaan. Dit akkoord kondigt voor de gewone mensen een keiharde winter aan.

Natuurlijk zijn er - zoals Jolande Sap niet moe wordt om te benadrukken - zaken die bij het doorregeren van het huidige kabinet nog erger waren geweest. Er wordt door ‘Kunduz’ minder bezuinigd op het persoonsgebonden budget, de bezuiniging op het passend onderwijs vervalt. Er is iets meer geld voor cultuur en natuur beschikbaar, maar deze ‘minder verslechteringen’ zijn in het totale pakket minimaal. En dat kan ook niet anders, want de uitgangspunten van de Kunduz-coalitie zijn het zelfde als die van het kabinet Rutte. De overheidsbegroting moet op orde gebracht worden door te bezuinigen.

Dat de crisis het gevolg is van de op hol geslagen financiële sector en dat het begrotingstekort mede is ontstaan door de miljardensteun aan de banken wordt genegeerd. Evenals het feit dat de winsten van de grote multinationale bedrijven zich opstapelen en nauwelijks geherinvesteerd worden en dat de privé-vermogens van rijke Nederlanders ook de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen. Er ligt in Europa naar schatting duizend miljard euro aan zwart geld in belastingparadijzen en Nederland zelf heeft zich tot een van de belangrijkste belastingparadijzen van de wereld ontwikkeld. Al die zaken wenst men niet te zien, laat staan er iets aan te doen. ‘We’ moeten allemaal een stapje terug doen. En die ‘we’ zijn de mensen die moeten leven van een gewoon salaris, van een uitkering of van een studiebeurs. De mensen die het moeten doen zonder inkomsten uit vermogen, zonder bonussen, zonder dividend en zonder buitenlandse bankrekeningen. En dat door de bezuinigingen volledig af te wentelen op de gewone mensen de koopkracht verder daalt en de economie verder in het slop raakt wenst men ook niet te zien.

GroenLinks probeert met het akkoord te bewijzen dat ze best een voor rechts betrouwbare regeringspartner kan zijn. Helaas vergeten ze bij die partij dat je om regeringspartner te kunnen worden eerst enig vertrouwen bij de kiezers moet weten te winnen. En het ziet er niet naar uit dat die veel behoefte hebben aan een tweede D66. Wilders komt het winterakkoord lang niet slecht uit. Hij kan weer voluit op het orgel met het verhaal dat iedereen, behalve hij, buigt voor de dictaten van Europa en de hardwerkende Nederlander daar de dupe van is. De PvdA zit in een moeilijk parket. Ze hebben terecht niet met Kunduz mee gedaan, maar hebben nu de positie van een SP light en lopen het risico dat de kiezer dan toch de voorkeur geeft aan het origineel. De SP vaart er wel bij. Als enige heeft de partij van Roemer zich systematisch verzet tegen de neoliberale waanzin. De socialisten zouden wel eens op een spectaculair verkiezingssucces af kunnen stevenen. Dat is nog het enige positieve aspect van dit verwerpelijke akkoord en kan ook een stimulans vormen voor het verzet tegen deze plannen.

Want wat in de eerste plaats nodig is, is maatschappelijk verzet tegen deze afbraak. Verzet vanuit de bevolking georganiseerd door maatschappelijke bewegingen. Die bewegingen moeten weer opgebouwd en versterkt worden. Met name de vakbeweging. We hebben een sterke, democratische en strijdbare vakbeweging nodig en een actief links kader om dat te stimuleren. Alleen dan maken we kans om de dreigende koude winter om te vormen in een hete zomer.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop