Oekraïne dossier

De oorlog van Poetin tegen Oekraïne leidt niet alleen tot onnoemelijk veel leed en verwoesting, maar heeft over de hele wereld vergaande gevolgen.

Door de kosten van de oorlog en de gevolgen van de sancties stort de Russische economie in, wat voor met name de armste delen van de Russische bevolking tot grote problemen zal leiden. Door het wegvallen van een deel van de graanexport van Oekraïne en Rusland dreigt vooral in het Midden Oosten en Afrika een groot tekort aan tarwe, waarvan ook daar de armste delen van de bevolking het slachtoffer worden. Ook in de rest van de wereld stijgen de prijzen van graan, graanproducten en brandstof sterk.

Ook in ons deel van de wereld zijn de gevolgen groot: stijgende energieprijzen en andere prijsstijgingen, grote aantallen vluchtelingen die hulp nodig hebben, toename van budgetten voor bewapening en het militaire apparaat, opschorting van allerlei milieumaatregelen enzovoort. enzovoort. Ook hier zullen het de ‘gewone’ mensen zijn die voor de kosten opdraaien.

Over al die ontwikkelingen proberen we op Grenzeloos zo goed mogelijk te berichten. We doen dat niet vanuit een zogenaamd ‘neutraal’ standpunt - wat dat ook moge zijn - maar steeds vanuit het standpunt en de belangen van de armen, de uitgebuitenen en de onderdrukten. Waarbij we geen onderscheid maken tussen onderdrukking en uitbuiting door de ene of de andere imperialistische macht.

Daarom laten we ook zo veel mogelijk betrokken mensen zelf aan het woord, zoals linkse activisten uit Oekraïne en Rusland. De afgelopen maand hebben we al veel artikelen over de oorlog en de gevolgen ervan gepubliceerd en de komende tijd gaan we daar mee door. Om het overzichtelijk te houden hebben we al die artikelen nu samengebracht in een dossier ‘Oekraïne’. Dit dossier kan je openen door in de rechterkolom van de site onder ‘Dossiers’ het dossier ‘Oekraïne’ aan te klikken.

Misschien is onze berichtgeving over Oekraïne ook reden om anderen in je omgeving op onze site te attenderen, ze aan te raden een abonnement op onze nieuwsbrief te nemen of om ons op Twitter of  Facebook te volgen.

En Heb je suggesties voor een artikel, of een vertaling, of een reactie op een stuk laat het ons weten via redactie[at] grenzeloos.org of via het reactie formulier op de site. Tot slot kan je ons ook financieel steunen. Je kan een donatie voor Grenzeloos overmaken op rekening NL25 INGB 0005 5716 38 t.n.v. Grenzeloos o.v.v. donatie. Dat kan eenmalig, maar je kan ook tot een vaste maandelijkse steun besluiten.

Grenzeloos, de wereld begrijpen om de wereld te veranderen.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Sandra

ma, 03/28/2022 - 00:16

Beste redactie,

Ik lees dat jullie niet neutraal zijn in de kwestie van de huidige oorlog in Oekraïne. Dat is heel mooi. Ik zie op jullie site belangrijke stukken verschijnen voor de discussies binnen links, zoals de oproep van Taras Bilous en de wijze woorden van La Cantine Syrienne. Een jongen van de linkse Oekraïense partij Sotsіalniy Rukh maakt duidelijk dat hij wil dat het Westen wapens levert aan Oekraïne. En in een oproep van een in oprichting verkerend platform voor solidariteit met Oekraïne staat het aldus:

"Steun aan het verzet (gewapend en ongewapend) in al haar verscheidenheid van het Oekraïense volk, ter verdediging van haar zelfbeschikkingsrecht."

Dit zijn duidelijke verhalen, standpunten van mensen ter plaatse, bij wie de kogels letterlijk om de oren vliegen en die om concrete hulp vragen.

Tegelijkertijd zie ik dat SAP-Grenzeloos momenteel deel uitmaakt van het Amsterdamse initiatief Stop de Oorlog, dat gedurende de huidige oorlog in Oekraïne van plan is om iedere maandag te demonstreren bij het gebouw van de Russische Handelsdelegatie. De standpunten van dit initiatief zijn mij niet geheel duidelijk, maar uit de algemene teneur die ik lees in de verschillende verklaringen op hun website maak ik op dat dit platform overwegend pacifistisch is, of in ieder geval overwegend TEGEN de levering van wapens aan Oekraïne, danwel voornamelijk bezwaren ziet bij dergelijke wapenleveranties. Ene Willem de Haan schreef zelfs een bijdrage waarin de Oekraïense president Zelensky wordt opgeroepen om met onmiddellijke ingang de wapens neer te leggen. Een partij als de SP doet ook mee, terwijl deze zich tijdens hun campagne voor het referendum over het Europese associatieverdrag met Oekraïne in 2016 nog met alle gemak lieten ondersteunen door Rusland en tegenwoordig wapenleveranties aan Oekraïne afwijst.

Ik vraag me dus af, wat nu eigenlijk precies het standpunt is van SAP-Grenzeloos. Steunen jullie het zelfbeschikkingsrecht van de Oekraïeners, inclusief het recht op zelfverdediging? Vinden jullie dat Oekraïne recht heeft op wapens? Of gaan jullie mee met de abstracte oproepen tot de-escalatie, dialoog en diplomatie van de hedendaagse vredesapostelen?

Reactie van:

Grenzeloos

ma, 03/28/2022 - 12:25

Beste Sandra,

Dank voor je reactie en je concrete vragen.
Steunen jullie het zelfbeschikkingsrecht van de Oekraïners, inclusief het recht op zelfverdediging? Antwoord: Ja.
Vinden jullie dat Oekraïne recht heeft op wapens? Antwoord Ja.
Zijn wij het eens met het stuk van Willem de Haan? Antwoord Nee.
Vinden jullie dat dat stuk geplaatst had moeten worden op de site van het platform? Antwoord Nee.
Dat laatste hebben we ook binnen het platform laten weten en verzocht dat stuk van de site te verwijderen. Dat is helaas niet gebeurd.
Wij steunen de drie leuzen van het platform: Stop de oorlog, Russische troepen weg uit Oekraïne en Europa kernwapenvrij. En we zijn ons er van bewust dat over andere zaken, waaronder wapens voor Oekraïne, binnen het platform verschillend wordt gedacht, maar dat is voor ons geen reden om niet aan het platform deel te nemen en niet op te roepen voor de wekelijkse demonstraties.

De Grenzeloos redactie.

Reactie van:

Wendela Stop W…

wo, 03/30/2022 - 14:39

Stop de Oorlog Amsterdam is een coalitie die – zo lang de oorlog in Oekraine duurt – elke maandagavond op het Museumplein in Amsterdam tegen de oorlog protesteert met drie doelen: 1 – Stop de oorlog 2 – Russische troepen weg uit Oekraine 3 – Kernwapenvrij Europa. Over die doelen is natuurlijk volop discussie. Niet over het doel 'Stop de oorlog', dat spreekt voor zich. Maar Russische troepen weg uit Oekraine? Een logische vraag is: uit de hele Oekraine? Die vraag moet niet door ons maar door Oekrainers beantwoord worden. En waarom kernwapenvrij Europa? Waarom geen kernwapenvrije wereld? We vinden kernwapenvrij Europa al moeilijk genoeg. De tendens is de andere kant op. Nederland krijgt deze zomer nieuwe kernwapen.

Informeel zijn er doelen bijgekomen, die werden aangedragen door deelnemende sprekers: 4 – Stop de import van Russische fossiele brandstof maar vervang die door duurzaam, niet door andere fossiele brandstof of nucleair. 5 – Vluchtelingen welkom, alle vluchtelingen en niet alleen die uit Oekraine. 6- Geen verhoging van het defensiebudget maar de-escalatie en ontwapeningsbesprekingen.

Wegen worden gemaakt door te lopen. Niet door vanachter je luie buro en zonder kennis van zaken andere mensen uit te maken voor 'vredesapostel'. Lees voor bedenkingen tegen wapenleveranties bijvoorbeeld https://stopwapenhandel.org/arming-ukraine/ En ik zou zeggen: kom langs aanstaande maandag om 18h op het Museumplein.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop