Repressie in Indonesië

De protesten begonnen nadat Indonesische veiligheidstroepen een universiteits-slaapzaal bestormden omdat studenten uit Papoea een Indonesische vlag besmeurd zouden hebben. De Indonesische troepen schoten traangas het gebouw in en scholden Papoea’s uit voor ‘apen’.

In reactie hierop vonden in West-Papoea en Java verschillende protesten plaats. De demonstranten keuren niet alleen het racistische politie-optreden af, maar komen ook op voor de democratische rechten van de het door Indonesië bezette West-Papoea. Het West Papoea Nationaal Comité, (KNPB), een coalitie van volksorganisaties in West-Papoea, heeft opgeroepen tot verder protest om een referendum over zelfbeschikking voor West-Papoea af te dwingen.

De Indonesische overheid treedt echter hard op tegen alles wat het als ‘separatisme’ beschouwt. Al lange tijd worden buitenlandse journalisten niet toegelaten tot West-Papoea en nu is de toegang tot internet er ook geblokkeerd. Ooggetuigen melden dat Indonesische troepen het vuur hebben geopend op protesten in West-Papoea en een onbekend aantal mensen hebben gedood. Bij een aanval van Indonesische nationalisten op een studentenonderkomen in West-Papoea zijn verschillende studenten gewond geraakt en is waarschijnlijk een van hen gedood. Op videobeelden is te zien dat Indonesische politieagenten de nationalisten begeleiden op weg naar hun doelwit. Het Indonesische leger stuurt ondertussen extra troepen naar de regio.

Ook in hoofdstad Jakarta duurt de repressie voort. Op zaterdag 31 augustus werd de linkse activist Surya Anta gearresteerd vanwege zijn politieke activisme. Surya is woordvoerder van het Front Rakyat Indonesia untuk West Papua (FRI-WP) – het Indonesisch Volks Front voor West Papoea, een linkse beweging die opkomt voor het recht op zelfbeschikking van de Papoea’s. Surya is de achtste activist die tot nu toe is opgepakt in de regio Jakarta. Mensenrechtenadvocaten melden dat de activisten beschuldigd worden van ‘verraad’.

Victor Yeimo, woordvoerder van de KNPB, ziet de protesten als een strijd tegen ‘Indonesisch kolonialisme’. Vooral voor de Indonesische legertop is ‘nationale eenheid’ echter een dogma dat met dodelijk geweld beschermd moet worden. En dan is er natuurlijk de enorme rijkdom aan grondstoffen in West-Papoea: in het gebied is de grootste goudmijn ter wereld. De Indonesische heersers zullen dus niet makkelijk toegeven, en er is gerede vrees dat de repressie nog meer slachtoffers zal eisen.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop