Sociaal democratische zelfvernietiging

We beginnen om het geheugen op te frissen met twee citaten.
Deze crisis begon als een bankencrisis. Die is nog steeds niet opgelost. Daarna werd het een economische crisis. Die komt steeds weer terug, met lage groei, double dips of zelfs triple dips. Daarna werd het een schuldencrisis. Gaat nog jaren duren voordat die is opgelost. Vervolgens werd het een eurocrisis. Waarvan het nog maar de vraag is of die wordt opgelost en wanneer. Het beeld dat we van de ene in de andere crisis raken, is dus buitengewoon flatterend. In werkelijkheid komt er steeds een nieuwe bij terwijl die oude nog niet is opgelost.”
En even verder in het zelfde stuk: “Het gros van de 18 miljard (bezuinigingen) is nog niet gevoeld. De 12 miljard van Kunduz daar bovenop nog helemaal niet. En de maximaal 20 miljard waar partijen in hun verkiezingsprogramma’s voor pleiten, is voor de meeste mensen al helemaal een papieren werkelijkheid. Kortom: we hebben met elkaar misschien een tiende gevoeld van wat de geplande bezuinigingen met zich mee gaan brengen.” Was getekend W. Bos.

Waar heeft u dit eerder gelezen?
In de opruiende colommen van Konfrontatie, het revolutionair socialistische blad Grenzeloos, of in een van de subversieve brochures van het Comité Ander Europa? Nee, als u het eerder las dan was het in de Volkskrant column van Wouter Bos van 12 juli. Een analyse waar niets op valt af te dingen. Heeft Wouter Bos het licht gezien en realiseert hij zich nu dat hij met zijn ‘redding’ van de banken het probleem alleen maar vooruit heeft geschoven? Is
de voormalige PvdA voorman er nu eindelijk achter dat we niet met een conjunctuurcrisis maar met een systeemcrisis te maken hebben? Pleit hij nu voor een werkelijk structurele aanpak van de problemen: voor het onder controle brengen van de financiële sector, het aanpakken van het vrije kapitaalsverkeer, het drastisch belasten van de vermogens en de winsten, het verhogen van de lonen en uitkeringen, het aanpakken van de belastingparadijzen en het vergroenen van de economie? Nee wie dat denkt heeft te vroeg gejuicht.

Wouter Bos pleit in die column voor een hernieuwde samenwerking van zijn PvdA met het CDA. Want “verstandige politici past maar een ding: alle redelijke krachten moeten elkaar opzoeken. Het volgende kabinet kan niet breed genoeg zijn.” We staan aan de rand van de afgrond betoogt Bos en hij roept Samsom en Van Haersma Buma toe: pak elkaars hand en spring. Het blijft verbazen hoe die sociaal democraten niet alleen alles wat er de afgelopen decennia is opgebouwd willen opofferen om het systeem van het grote geld maar in stand te houden, maar vooral die onbedwingbare neiging tot zelfvernietiging. Terwijl iedereen toch inmiddels in Spanje en Griekenland de resultaten kan zien.

Dit stuk werd eerder gepubliceerd op Konfrontatie.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop