Vrijheid voor de gearresteerde leden van Cubaans links

Behalve internationale protesten van links tegen het repressieve optreden van de Cubaanse autoriteiten tegen de betogers op 11 juli zijn er ook linkse stemmen in Cuba zelf die zich daartegen uitspreken. Een daarvan is het redactiecollectief van ‘Communistas Blog’. Wij vertaalden de verklaring die zij op de dag zelf uitgaven.

Vanmiddag ging het Cubaanse volk de straat op. Een volk dat door geen enkele andere organisatie werd opgeroepen dan door de acute economische crisis waarmee Cuba te kampen heeft en het onvermogen van de regering om de situatie het hoofd te bieden. Cuba ging de straat op met de dubbelzinnige slogan 'Vaderland en leven', maar ze ging de straat op met meer dan een slogan, ze ging de straat op om van de regering echt socialisme te eisen. De mensen op straat waren niet alleen kunstenaars en intellectuelen, deze keer was het het volk in zijn breedste verscheidenheid.

Dit artikel van Comunistas Blog is niet bedoeld om de situatie in Cuba te analyseren. Het is bedoeld om de gewelddadige detentie van de demonstranten aan de kaak te stellen, om aan de kaak te stellen dat de repressieve krachten van de staat deze keer aan de andere kant stonden, dat ze pepperspray en alle beschikbare middelen gebruikten om de Cubanen te onderdrukken. Dit bericht is een eis voor de vrijheid van alle gedetineerden en in het bijzonder tegen de willekeurige detentie van Frank García Hernández, Cubaans historicus en marxist. Tegen de detentie van Leonardo Romero Negrín, een jonge socialistische student natuurkunde aan de universiteit van Havana. Tegen de arrestatie van Maykel González Vivero, directeur van Tremenda Nota, een oppositioneel tijdschrift. Tegen de arrestatie van Marcos Antonio Pérez Fernández, een pre-universitair student. Vrijheid voor allen die met geweld zijn gearresteerd op deze zwarte middag die Cuba niet zal vergeten. Comunistas doet een beroep op de solidariteit van de internationale marxistische gemeenschap en ook op het geweten van de Cubaanse regering. Deze keer gaat het om een volk dat antwoorden en een dialoog nodig heeft.

Het gaat over een burgermaatschappij die geen annexatie wil, maar wil deelnemen en beslissen over het lot van haar natie. Comunistas Blog veroordeelt de repressie en zegt ‘weg met de bureaucratie’.

Opmerking: niet alle leden van het redactiecollectief van Comunistas Blog onderschrijven dit bericht.

Dit artikel stond op Comunistas Blog. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Zie voor de analyse van ‘Communistas’ van de situatie op Cuba dit artikel van januari.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Grenzeloos

do, 07/15/2021 - 13:05

Frank García Hernández heeft inmiddels via twitter laten weten dat hij weer vrij is en iedereen dankt voor de solidariteit na zijn arrestatie. 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop