NRC beschuldigt Lot van Baaren

Je kon er eigenlijk op wachten. Tot twee maal toe sprak Lot van Baaren namens de werkgroep Palestina van de Abvakabo bij een demonstratie tegen de Israëlische oorlog in Gaza. Daarmee is de Abvakabo zoals NRC redacteur Raymond van den Boogaard het verwoordde ‘eigenlijk de enige Nederlandse maatschappelijke organisatie van enige betekenis die op Gaza-betogingen acte de presence geeft.’ Dat valt te prijzen zou je zeggen en het haalt ook het beeld onderuit dat de protesten tegen het Israëlische optreden uitsluitend of vooral een zaak zijn van  Nederlanders met een moslim achtergrond.

Je kon er dus eigenlijk op wachten tot de verdedigers van de Israëlische politiek - of in hun eigen woorden de verdedigers van het Israëlische recht op zelfverdediging - zich zouden storten op de  vertegenwoordigster van ‘eigenlijk de enige Nederlandse maatschappelijke organisatie van enige betekenis die op Gaza-betogingen acte de presence geeft.’ En het was ook te verwachten dat ze dat zouden doen door het inzetten van hun gebruikelijke wapen tegen tegenstanders van de Israëlische politiek:  de beschuldiging van antisemitisme. Je kon dat verwachten van het CIDI van Esther Voet of een van haar publicitair actieve medestanders.

Verrassend was het echter dat deze beschuldiging kwam van de al eerder genoemde NRC journalist Raymond van den Boogaart. In de NRC van donderdag 7 augustus weidt hij onder de kop ‘Een schril protest namens de vakbond’ er zijn hele column aan. Hij beschrijft hoe hij onder het eten van een ijsje de manifestatie op het Museumplein waarnam. ‘Het was een sympathieke bijeenkomst zonder antisemitische of ISIS wanklanken’, schrijft hij. Tot na een uur Lot van Baaren aan het woord kwam. Omdat van den Boogaart niet zeker wist of hij het wel goed had gehoord heeft hij later op internet de tekst van de toespraak van Lot nagelezen en ja hoor, zij is een antisemiet.

Weliswaar niet ‘in de gedaante van de pesterijen op straat tegen keppeltjes dragers of misselijke gappen over gaskamers’ maar in de gedaante van het ‘meer ideologische antisemitisme, dat de Holocaust ontkent of vind dat we daar maar eens over op moeten houden’, schrijft de NRC man.

Van den Boogaard citeert uit de door Lot van Baaren uitgesproken tekst. ‘We weten toch dat dit niet draait om joden, niet om de verschrikkelijke Holocaust of alle onrecht uit de Tweede Wereldoorlog? We weten toch dat dit gaat om het uitvoeren van een Zionistische politieke agenda van ver voor die tijd?’, en vervolgens laat hij de daaropvolgende zin: ‘Van het koste wat het kost veroveren van land en verdrijven van Palestijnen?’ weg.

Het verminken van dat citaat door het weglaten van die laatste zin, en de zin die aan het door hem geciteerde vooraf ging: ‘We weten toch dat dit geen oorlog is, maar grof en misdadig geweld van een bezetter tegen een onderdrukt volk?’, stelt van den Boogaart in staat om de retorische vraag te stellen: ‘Zou ze bedoelen dat Hertzl al van plan was de Palestijnen te bombarderen?’ En uit het denkbeeldige antwoord op die vraag concludeert de NRC redacteur vervolgens dat dat feilloos past in het antisemitisme van de Joodse samenzweringen en de geheime Joodse plannen. Hij schrijft letterlijk: ‘In die antisemitische traditie passen de opmerkingen van Lot van Baaren helaas feilloos.

Nu heeft Lot het in haar toespraak nergens gehad over zo iets absurds als een Joodse samenzwering, of geheime Joodse plannen. Waar ze naar verwezen heeft is het voor iedereen te constateren feit van het veroveren van land en verdrijven van Palestijnen als een permanente factor in de geschiedenis van de staat Israël. De beschuldiging van Van den Boogaard komt voort uit het feit dat hij geen onderscheid weet , of wenst, te maken tussen kritiek op Israël en een afkeer van Joden. Dat laatste is antisemitisme. Door dat onderscheid niet te maken werkt van den Boogaart net als het CIDI het antisemitisme in de hand, zoals de voorzitter van Een Ander Joods geluid Jaap Hamburger in een van zijn voortreffelijke stukken van de laatste tijd nog eens uiteenzette.

Lot van Baaren is geen antisemiet, dat een blad als NRC-Handelsblad een dergelijke lasterlijke beschuldiging van een van haar redacteuren afdrukt is een schande.

Soort artikel
Reactie van:

r.lubbersen

za, 08/09/2014 - 12:42

Bijgaand bericht heb ik gestuurd naar de NRC:

Antisemitisme

Zou het lukken? Het valt te proberen. Je begint met te stellen dat antisemitisme in vele gedaanten komt. Dan stop je er het woord ideologisch bij om het antisemitisme nog wat op te rekken. Vervolgens draai je de bedoeling van een uitspraak 180 graden in tegen de oorspronkelijke bedoeling én de betekenis ervan. En ja hoor, dan lukt het. Dan heb je weer iemand met kritiek op Israël omgetoverd in een antisemiet. In dit geval Lot van Baaren van de ABVAKABO FNV. Knap gedaan, Raymond van den Boogaard in de NRC van 7 augustus. Maar wel infaam!

Rob Lubbersen

Reactie van:

Paul Kuiper

za, 08/09/2014 - 19:06

Als trouw NRC-lezer ben ik zeer verbaasd over deze dwaze lasterlijke beschuldiging van de kant van Raymond van den Bogaard. Iemand zegt dat het zionisme ouder is dan de holocaust, en dat de Palestijnse kwestie iets anders is dan de Tweede Wereldoorlog, en ja hoor daar komt de laster weer: het "past in een antisemitische traditie", en niet eens zomaar, maar zelfs "feilloos"! Een ronduit schunnig verhaal.

Reactie van:

K. Temssamani

za, 08/09/2014 - 21:46

Volgense vergeet iedereen wat uberhaupt de definitie van semieten is. Volgers van Abraham, dat houdt in dat moslims ook Semieten zijn. Dus als we dan toch aan het strooien zijn met anti-semitisme, dan begin ik graag met Geert W. (^_^)

Reactie van:

Maurice Meijers

ma, 08/11/2014 - 07:38

Binnen de Abvakabo FNV heb ik nooit iets gemerkt van anti-semitisme. Een vakbond is er voor alle vakbonsleden voor alle gezindt en zal altijd de partij kiezen voor de werknemers (arbeiders) ongeacht geloof, achtergrond....

Reactie van:

ger lagerweij

di, 08/12/2014 - 17:58

Ik ben verheugd dat iemand als Lot van Baaren evenzeer stellig als eenvoudig en duidelijk de onverteerbare kant van de Netanyahu-politiek naar brengt en houdt. Hoe luidden ook weer die VN-resoluties waar ik nooit meer iemand over hoor ? Ik heb niets tegen semieten, maar veel tegen semitisme.

Reactie van:

G.J. Ritmeester

di, 08/12/2014 - 21:11

Toch groots dat het NRC de reactie van Lotte van Baaren plaatste. Niettemin ben ik benieuwd of die van mij wordt goedgekeurd. Want ik wil u even laten weten het eens te zijn met de opvatting van Raymon van den Boogaard, dd 7 augustus 2014.

Ik ben het niet alleen eens met Van den Boogaard, ik voeg er met uw welnemen iets aan toe. Laat ik het kort houden. Maar eerst dit: Natuurlijk is kritiek op het beleid van Israel geoorloofd. Punt is, wat mevrouw Van Baaren doet, is kiezen voor een kant, niet een beetje, totaal. Haar Zionismetheorie laat geen andere mogelijkheid open: Van Israel deugt niets, en heeft ook nooit iets gedeugd.

Ze kiest daarmee voor de anti-Israelretoriek, zo gewoon in het Midden-Oosten. Ze kiest, durf ik wel te concluderen, daarmee ook voor de Hamaspolitiek. Voor Hamas dus. Ik weet niet of u de paradox proeft. Ik doe dat wel. Want laat Hamas nou net een organisatie zijn die zich ten doel stelt Israel en het Joodse volk te vernietigen. Ik weet niet hoe u dat noemt. Ik noem dat antisemitisme, in de zin van jodenhaat.

En me dunkt, is mijn mening, daartegen mag je toch optreden. Volgens de weten van de logica zou mevrouw Van Baaren het daar in elk geval eens mee kunnen zijn.

Groots? Eerst een valse beschuldiging plaatsen en dan niet eens excuses aanbieden? Maar je reactie is wel heel instructief in het laten zien van de leegte van het antisemitisme-verwijt in deze; kritiek op zionisme wordt kiezen voor 'anti-Israelretoriek' zoals die 'gewoon is in het Midden-Oosten' en dit wordt Hamas steunen in een denkbeeldig streven naar het vernietigen van het Joodse volk. Me dunkt dat iedereen met enig begrip van logica de gaten in deze redenering zou moeten kunnen zien.

Ja, die ken ik. Het Hamas handvest is verwerpelijk antisemitisme. Het is trouwens opmerkelijk hoeveel waarde mensen hechten aan de woorden daarin, en niet alle andere verklaringen waarin Hamas verklaart bereid te zijn tot een staakt-het-vuren en wel onderscheid maken tussen zionisten en Joden. En het Fatah handvest ken ik ook en daar staat helemaal niks over een strijd tegen Joden. Kortom, in je ijver om antisemitisme te spotten verzin je blijkbaar gewoon dingen.

Reactie van:

Christine

do, 08/14/2014 - 16:26

Ik vind het onverteerbaar dat een vakbondsbestuurder dit doet. Op persoonlijke titel mag ze alles vinden maar niet namens de vakbond. Daar zijn leden van alle geledingen, geloven of gezinden bij aangesloten en die dien als vakbond te vertegenwoordigen en niet stelling te nemen in een politiek buitenlands conflict. Dat is ongehoord. Je kunt buitenlandse vakorganisaties steunen, maar je niet mengen in hun binnenlandse politiek!!!

Reactie van:

titia positano

vr, 08/15/2014 - 19:16

zo zie je maar hoe deze kwestie heel gevoelig ligt. Ik heb het artikel gelezen en ik kan nu op dit moment constateren dat mensen met een joodse achtergrond behoefte hebben hun kritiek te spuien op alles en iedereen. Omdat ze sterk ingeburgerd zijn en oververtegenwoordigd in alle "instituties" menen ze het recht te hebben alles wat met anti Israëlisch politiek te maken heeft af te keuren. Helaas doen ze op een manier dat antisemitisme in de hand werkt.
Ik heb geen joodse en geen moslims achtergrond. Ik meen deze oorlog vanuit een humanitaire standpunt te zien en zoals mij vele anderen die gedemonstreerd hebben.
Ik weet dat feiten zijn feiten maar zelfs die worden door bepaalde fanatiekelingen verdraaid.
Ik ga door met demonstreren en petities naar de Rijksoverheid sturen.
En ja de afdeling voorlichting heeft me het volgende laten weten
Ter plekke dreigt een humanitaire catastrofe. Het Rode Kruis, dat onder zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden zijn werk doet, levert een enorme inspanning, onder meer bij opvang, operaties en verdere verpleging van gewonden. Daarom heeft Nederland €1,25 miljoen beschikbaar gesteld aan het Rode Kruis. Daarnaast hebben we €1,5 miljoen bijgedragen aan het UNRWA voor noodhulp aan de bevolking van Gaza.
En nu vraag ik me af of hierop nog giftige reacties zullen komen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop